6. ročník

Fyzika - 6.ročník

Zdravím badatelé :)

 

     Doufám, že vše ve fyzice chápete a učíte se převádět jednotky! Příští týden si zkusíme nějaké ty převody, proto trénujte!(budeme to potřebovat pro další téma)

Tak a tento týden bude opět badatelský........

Úkol 1) najděte dva stejně velké předměty (např. dva stejné sáčky plné něčeho jiného, kostku ze dřeva a kostku z železa, stejnou krabičku plnou papíru a druhou plnou dřeva atd.) a pomocí váhy jej zvažte a napište si tabulku (předmět/váha)

Úkol 2) najděte dva stejně těžké předměty (např. kilo mouky a kilo dřeva, půl kila vody a půl kila oleje atd.) a zapište velikosti těchto předmětů do tabulky

Potom popřemýšlejte nad vašimi získanými údaji, proč jsem to po vás chtěla.......co je dalším tématem naší fyziky??

Vaše tabulky a myšlenky mi pošlete na mejl Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., na messenger nebo na škola v pyžamu: https://www.skolavpyzamu.cz/6csnz

Matematika - 6.ročník

Zdravím šesťáci,

    předem DĚKUJI za vaše tajenky! Mnoho se vás ozvalo, ale ještě nejste všichni........zkusme se probudit, budu na vás čekat :) Jak jsem již psala, budu ráda, když se zaregistrujete na webu Škola v pyžamu : https://www.skolavpyzamu.cz/6csnz , kde můžeme mít i online hodinu(snad)! Kdyby se nám to nepovedlo tam, pokusíme se uskutečnit online hodinu jinde :) 

Tak a tento týden se posuneme dál. Samozřejmě si zopakujeme NSD, aby jsme nezapomněli. Takže si vypočítejte tenhle pracovní list (většina z vás nemá problém s výpočty)

Jen připomenutí, že matematika je jako pyramida - musíte umět základy, aby jste mohli postavit další patro!!Proto NSD a NSN jsou základy pro slovní úlohy, které budou následovat!

Nejmenší společný násobek (NSN) - nové učivo

- přečtěte si v učebnici str.69 - 71

- případné vysvětlení je zde nebo i zde

- do sešit si zapište zápis

- do sešitu si vypočítejte příklady na str. 72 cv. 1 - zde si to nacvičte

- do konce týdne (neděle) mi pošlete vyřešený tento pracovní list

V případě jakýchkoliv potíží mě kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., či na messengeru. Také budu ráda, když se zaregistrujete na Škola v pyžamu a zde mi budete posílat úkoly: https://www.skolavpyzamu.cz/6csnz

Dějepis - 6. ročník

 Zdravím vás šesťáci, Velikonoce jsou za námi a nás čeká další kapitola z dějin starověkého Řecka.  

Nejprve  musím zhodnotit to, jak jste byli pilní ve vyplňování testu. Děkuji těm, kteří opravdu test poslali. Mnohem víc je ale těch, kteří práci neudělali. Snažte se. Vaše aktivita je důležitá a poslouží jako podklad pro konečnou známku. 

Teď vás čeká:

1. Nejprve jsou zde správné odpovědi v testu zadaném minule. Porovnejte se svým testem.  

2. Přečtěte si v učebnici kapitolu o Athénách  za vlády Perikla na str. 73-74

3. Napiš si do sešitu zápis.

4. Podívej se na virtuální prohlídku Akropole.

5. Podívej se na  Byl jednou jeden člověk, o Periklově době.

Tak, to je vše, opakujte si, příště bude toto učivo v testu. Zdraví M. Blažková. Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Český jazyk - 6. ročník

Zdravím Vás šesťáci!

V tomto zkráceném povelikonočním týdnu se budeme věnovat hlavně literatuře. Připravila jsem pro Vás krátký zápis o dalším velikánovi české literatury Janu Nerudovi. Do sešitů literatury si zapište tento krátký zápis

Přečtěte si nejznámější fejeton Jan Nerudy Kam s ním? 

Dobrovolný úkol:

Zjisti, jak se jmenuje dům, ve kterém se narodil a žil Jan Neruda. Název tohoto domu nám dnes zní nespisovně. O jaký mluvnický jev (v názvu domu) se jedná? Odpovědi na otázky můžeš poslat na mou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Správné řešitele odměním jedničkou.

 

Mluvnice

Něco málo také do mluvnice. Zopakujte si učivo o větě jednoduché a souvětí. Do sešitu školního si opiš modré rámečky VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, VĚTY V SOUVĚTÍ BÝVAJÍ SPOJENY: ze strany 114.

Přeji Vám krásný a úspěšný týden. Irena Filgasová.

Případné dotazy pište na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přírodopis - 6. ročník

Ahoj, šesťáci...

Doufám, že jste si užili Velikonoce a byli jste i venku, počasí až do pondělí bylo na přírodopisné procházky úplně super! ...

Tento týden nás čeká pokračování naší "výpravy" do světa pod vodní hladinou a kolem ní...a znovu bude předmětem našeho zájmu zejména vodní hmyz.

Minulý týden jste se naučili poznávat 12 zástupců vodních členovců, zejména hmyzu. Někteří jste mi také už poslali své projekty (vážka, šídlo, mandelinka topolová...), na většinu z vás ale tento úkol teprve čeká!!!

Opět jsem vám natočila krátké video, ve kterém uvidíte několik povedených odevzdaných projektů pro vaši inspiraci, a také úkol na tento týden. K němu si stáhněte a  vytiskněte nebo opište pracovní list. V něm najdete 12 živočichů z minulého týdne - vaším úkolem tentokrát bude přiřadit ke jménům zvířat jejich charakteristiku (jak vypadají, kde žijí, čím se živí atd...). Součástí pracovního listu je i přírodopisný pokus - to je také dobrovolný úkol tohoto týdne, za který opět můžete získat jedničku - takže bádejte a posílejte výsledky svého zkoumání! 

Hlavní badatelskou otázkou pokusu je pohyb po vodní hladině...jak to, že to umí????

 

Pokud se někomu podaří k pokusu připojit i svou fotku z přírody, kde zachytí zkoumaný jev, bude to úplně super! Můžete také pokus natočit jako krátké video a okomentovat své výsledky - sladká odměna vás v tomto případě nemine....a pokud by vám bylo divné, jak se k vám ta odměna dostane, věřte - je to možné, někteří sedmáci mohou potvrdit :-) :-) :-).

 

Tento týden bych ráda vyzkoušela i online hodinu přírodopisu, odkaz na vstup do "přírodopisné třídy" pošlu messengrem těm, se kterými jsem takto v kontaktu, a oni vám ho pak přepošlou dál...Těším se, že vás uvidím...

Posílejte úkoly a pište na pyžamovou školu, messenger (Magda Kovářová) nebo mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo volejte, když si nebudete vědět rady - 776046539.

PS - pokud by chtěl někdo vytisknout materiály, nebojte se také napsat - vytisknu a nějak vymyslíme předání :-) Mějte se hezky...

PS 2 - ještě jsem našla jedno super krátké video o šroubatce a jiných malých vodních breberkách pod mikroskopem - tak kdo má chuť, mrkněte...