Projektový den na SPŠS Vsetín

Žáci našich 8. tříd navštívili v pátek 15.12. v rámci projektu „Centra přírodovědného a technického vzdělávání“  SPŠS Vsetín. Proběhl zde projektový den, který byl rozdělen na 2 části.

 

 V prvním bloku si osmáci prohlédli odborné učebny a laboratoře, kde měli mimo jiné možnost vyzkoušet 3D měřidlo; digitální měřidla, výškoměr, posuvné měřítko; optický mikroskop, profil projektor. Dále si poté zkusili kreslení a modelování na PC a 3D tisk. V dalších učebnách jim byla prezentována ukázka práce robotů stavebnice LEGO a FISCHER-TECHNIK, obrábění na „dětské stavebnici“ – miniaturní soustruh a frézka, programování průmyslových automatů – SVĚTELNÁ KŘIŽOVATKA, BĚŽÍCÍ TEXTY. V jiné učebně si žáci zkusili měření odporu, nácvik morseovky a práci s pneumatickými  a elektromagnetickými panely.

V učebně fyziky zjistili jak rozsvítit zářivku jinak než vypínačem, jak udělat tmu za bílého dne, jak vypnout rádio „na dálku“, jak se dostat na dno vodní plochy suchou nohou apod.
V druhém bloku se rozdělili do tří skupin a vyučující si ověřili jejich technické dovednosti. V modelárně tvořili hlavolam, v zámečnické dílně plechovou krabičku na sirky a v kovárně klíny do seker a jiného nářadí. Našim žákům bych chtěl poděkovat za příkladné chování v průběhu projektového dne.