Projekt FIRMA pro žáky 9.tříd

I v letošním školním roce se žáci 9.tříd zúčastnili projektu FIRMA, který byl zaměřen na volbu povolání, na sebepoznání s uplatněním na trhu práce. Žáci 9.B v pátek 5.1. a žáci 9.A v úterý 9.1.2018 plnili za účasti svých třídních učitelů i lektorů UNIE KOMPAS ze Zlína nejrůznější úkoly, při kterých si ověřovali své schopnosti, dovednosti i potřebnou odvahu a diplomacii. Žáci si sami na sobě zjistili, zda by uměli podstoupit pracovní pohovor či zda by mohli již nyní získat řidičský průkaz. Ověřili si, jak využít určité příležitosti, jak diplomaticky zapojit odvahu při uplatnění svých vědomostí, znalostí i dovedností při snaze dosáhnout určitého cíle.

Nejvyššího uplatnění dosáhla ve třídě 9.B Adélka Koňaříková a vybrala si povolání veterinářky. Ve třídě 9.A nasbíral nejvíce bodů Jakub Dorňák, který si vybral stáž v zahraničí.

A přináším i pár zajímavých postřehů od samotných žáků, jak se jim projekt FIRMA líbil.

 

Hanka Kašparová z 9.A nám prozradila: "Začátek byl pro mě stresující zejména proto, že jsem musela komunikovat s cizími lidmi a v úkolech šlo především o rychlost. Poměrně nečekanou ironií pro mě bylo, že mě bavily nejvíce ty části projektu, kde jsem musela mluvit..."

Monika Bambuchová se podělila o tyto své pocity: "Hodně jsem se bála angličtiny. Vždycky mám pocit, že se neumím vyjádřit, ale právě zde jsem získala plný počet 30 bodů. Byla jsem z toho moc překvapená! Zjistila jsem, že v běžném životě není až tak důležité, jaké detaily se učíme ve škole, ale důležité je umět se vyjadřovat, komunikovat a nebát se mluvit. Celý den mě moc bavil a projekt FIRMA se mi moc líbil"

Hanka Hajdíková řekla: "Projekt FIRMA se mi moc líbil. Poznala jsem více sama sebe, např.v komunikaci s cizími lidmi či v angličtině. Také mi projekt moc pomohl při rozhodování, kam půjdu na školu a jaké si zvolím budoucí povolání."

Adam Baroš prozradil: "Já jsem si projekt FIRMA úžasně užil.Nejvíce mě bavil pohovor, prezentace a petice.Byla to pro mě užitečná zkušenost a moc za ni děkuji."

Matěj Kovář byl velmi stručný: "Projekt FIRMA byl super a odnesl jsem si z něj a z celého dne poznání, že známky nejsou život."

Štěpán Žák byl unešen: "Projekt FIRMA mi dal naději do života, protože jsem si uvědomil, že když dám do všeho víc, tak se mi vše ve větší míře vrátí a můžu být hrdý, na jaké místo jsem se dostal!"

Adélka Koňaříková nám pověděla: "Bavila mě prezentace i pohovor, neboť jsem se mohla uvolnit a popřemýšlet, co chci v budoucnu dělat. Zjistila jsem, že si vůbec nevěřím, a proto mě ani ve snu nenapadlo, že dopadnu tak výborně a budu nejlepší!"