Projekt FIRMA pro žáky 9.tříd

I v letošním školním roce se žáci 9.tříd zúčastnili projektu FIRMA, který byl zaměřen na volbu povolání, na sebepoznání s uplatněním na trhu práce. Žáci 9.A ve středu 9.1.2019 a žáci 9.B ve čtvrtek 10.1.2019 plnili za účasti svých třídních učitelů i lektorů z UNIE KOMPAS ze Zlína nejrůznější úkoly, při kterých si ověřovali své schopnosti, dovednosti i potřebnou odvahu a diplomacii, se do jednotlivých úkolů zapojit. Základem celé hry bylo nasbírat co nejvíce bodů na 6 stanovištích a svůj celkový bodový zisk si případně vylepšit vlastním projektem. Všechny úkoly zjišťovaly, jak jsou žáci schopni pracovat pod určitým tlakem, ve stresu, komunikovat v jazyce anglickém i mateřském apod. Žáci si sami na sobě zjistili, zda by uměli podstoupit pracovní pohovor či zda by mohli již nyní získat řidičský průkaz. Ověřili si, jak využít určité příležitosti, jak diplomaticky zapojit odvahu při uplatnění svých vědomostí, znalostí i dovedností při snaze dosáhnout určitého cíle. Nejvyššího uplatnění dosáhla ve třídě 9.A Zuzka Zichová a ve třídě 9.B Tereza Kropidlowská.

Více fotografií

 

A nyní pár postřehů od samotných žáků, jak se jim projekt FIRMA líbil: 

Natka Konečná nám prozradila: "Projekt FIRMA se mi moc líbil, neboť nám to něco dalo. První část se mi líbila méně, ale druhá část se mi líbila úplně nejvíc z celého dne, protože jsem dělala činnosti, které mě baví. Nejvíce jsem si užila rozhovor v jazyce anglickém, protože jsem si byla jistá, že to umím. Užila jsem si i prezentaci, i když jsem byla hodně nervózní před panem učitelem, jestli něco neřeknu špatně. Jak jsem dokončila prezentaci, šla jsem na pohovor, kde jsem řekla, že bych chtěla pracovat v cestovní kanceláři. Vymyslela jsem si i petici o zřízení bufetu ve škole. Celý den byl zakončen vyhodnocením a rozdáním pracovních pozic ve firmě. Byl to opravdu moc fajn den a moc jsem si ho užila."

Tereza Kropidlowská se podělila o tyto své pocity: "Projekt mě překvapil velmi pozitivně a jsem ráda, že jsem se ho zúčastnila. Velmi mě bavil pohovor, při kterém si myslím, že jsem odpovídala dobře. Líbil se mi i rozhovor v jazyce anglickém, při kterém asi moc nešlo o znalost slovíček nebo časování, ale o relativně plynulou konverzaci. Největší problém mi dělalo poznávání dopravních značek. Celkově projekt hodnotím jako velmi cennou zkušenost!"

Petr Ibříšek na sebe prozradil: "Projekt FIRMA se mi moc líbil. Dal mi do života hodně zkušeností a rad, kterými bych se rád řídil. Dříve jsem neuměl moc komunikovat či se s někým na něčem domluvit...Díky tomuto projektu bych se chtěl v této činnosti pozměnit. Budu se snažit více komunikovat a v nejrůznějších situacích se domluvit."

Vojta Kovář nám pověděl: "Projekt FIRMA se mi moc líbil a jsem rád, že jsem si to mohl vyzkoušet. A myslím si, že mi to do budoucna dalo hodně. 1.část mě moc nebavila, ale 2.část byla pro mě podstatně lepší a zábavnější. Nejvíce mě bavila prezentace, ve které jsem prezentoval svůj oblíbený sport, tenis. Při anglické konverzaci jsem byl mile překvapen, že jsem v klidu uměl reagovat a odpovídat. Pohovor byl také v pohodě, i když jsem se ze začátku trochu obával o výsledek. S lektorem jsem probíral povolání učitele a bylo mi řečeno, že se na to povolání hodím a že se mu líbí, jak bych s dětmi pracoval. V petici jsem bojoval za navrácení Informatiky do výuky v 9.ročníku a myslím si, že úspěšně, což se projevilo i na zisku bodů. Nakonec jsem nasbíral celkových 216 bodů a skončil na 2.místě ve třídě, ale přesto jsem získal nejvyšší pozici ve firmě - ředitel evropské pobočky."