Domácí úkoly - 2.třída, od 2.11.2020 do 6.11.2020

Dobrý den, zdravím rodiče i všechny děti z druhé třídy. Podzimní prázdniny rychle utekly, věřím, že jste si je prožili ve zdraví a v pohodě. Situace nám zatím nedovoluje vrátit se do školy a tak máte před sebou další týden domácí výuky.

 

Český jazyk - v předprázdninovém týdnu jste se naučili všechny druhy vět. Tento týden si je ještě procvičíte v učebnici ČJ na straně 28 ve cvičení 1, které si proveďte ústně (za věty doplňte nejprve znaménko a pak i zkratku podle druhu věty O, T, R, P). Ve cvičení 2 si přečtěte věty, odpovězte na ně a za věty doplňte správná znaménka (ústně). Ve cvičení 3 do vět přacích doplňte slova a celé si je přečtěte. Na straně 29 si vypracujte cvičení 5. Podle druhu věty doplňujte znaménka (proveďte nejprve ústně a pak i napište do sešitu). Posledním úkolem na této straně bude cvičení 7. Přečtěte si text o tučňácích a vyprávějte vlastními slovy, co jste se o nich dozvěděli. Dále si ještě zopakujte, že věty se skládají ze slov. V učebnici ČJ na straně 30 ve cvičení 1 tvořte věty (spojujte vždy jedno slovo z 1. sloupečku se slovem z 2. sloupečku) a věty napište do sešitu ČJ (např. Nastává podzim. Sklízíme úrodu.). Dále si ústně ještě proveďte cvičení 2 a 3 na té samé straně.

Zapamatujte si: věty se skládají ze slov, každé slovo má svůj význam, slova se píší odděleně (zvlášť). To už jsou všechny úkoly z českého jazyka.

Kdo má zájem o úkoly k procvičování navíc, klikněte ZDE.

 

Psaní - v písance si zopakujete psaní psacích tvarů písmen velkého „A, Á, O, Ó“ na straně 17 a malého psacího „d“ na straně 18. Napište si celé strany, je to jen procvičování psacích tvarů písmen.

 

Čtení - v čítance si na straně 31 přečtete příběh „Každý je něčím krásný“. Při čtení si procvičíte psací tvary písmen. Zkuste odpovědět čím je pro vás krásná maminka, tatínek, bratr, sestra, babička, děda, kamarád…?  Dále si budete doma číst bajky. Bajky jsou příběhy, ve kterých zvířata jednají jako lidé. Na chování zvířat spisovatel ukazuje některé špatné vlastnosti lidí. Na straně 32 si přečtěte bajku „O rybáři a rybách“. Odpovězte na otázky pod textem. Víte na jakou špatnou lidskou vlastnost, chtěla bajka upozornit? (Na zvědavost). Další bajku najdete na straně 34 „O vráně, sýru a lišce“. Odpovězte na otázky pod textem. Jaká byla vrána? (Hloupá, protože uvěřila lišce). Na této straně si ještě přečtěte rýmovačku „Chytrá vrána“. Zahrajte si na básníka a doplňte verše tak, aby se rýmovaly. Jaká byla vrána v tomto příběhu? (Chytrá). Na závěr si ještě v čítance na straně 33 přečtěte básničky „Řeka“, „Co se děje v Labi“ a hádanky.

   

Matematika - příklady sčítání a odčítání s přechodem přes desítku do 20 si ještě procvičíte v pracovním sešitě na straně 43. Doplňte rakety tak, aby se součet v každém patře rovnal součtu ve špičce. Vybarvěte i hvězdičku, ke které raketa doletí (barva špičky rakety je stejná s barvou hvězdičky podle výsledku příkladu). Strana 44 je dobrovolná (můžeš ji vynechat).

Příklady si ještě procvičujte v „Počítáme zpaměti 1“ na straně 24 sloupeček 71, 72, 73 a 74.

Tento týden se začnete učit počítat do 100. V pracovním sešitě na straně 45 ve cvičení 1 počítejte kuličky od 1 do 100 (ukazujte si kuličky a počet říkejte nahlas – jedna, dvě, tři až do sta). Číslice se také naučte psát. V tomto týdnu si napište do malého zeleného sešitu matematiky číslice od 0 do 50, čísla oddělujte čárkou. Pište takto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 až do 50.

Do sta zkuste počítat i po deseti - deset dvacet, třicet, čtyřicet, padesát, šedesát, sedmdesát, osmdesát, devadesát, sto (počítejte i pozpátku sto, devadesát….). Naučte se psát číslice po desítkách do sta – 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100. Psaní číslic si procvičte v pracovním sešitě na straně 45 ve cvičení 2 (mezi desítkami nezapomeňte vždy udělat mezeru takto: 10 10 10, 20 20 20 atd.

Na této straně si ještě vypracujte cvičení 3, 4 a 5 (počítejte po desítkách a zapište výsledek).

Kdo má zájem o úkoly k procvičování navíc, klikněte ZDE a ZDE.

 

Prvouka - v minulém týdnu jste se seznámili s druhy ovocných stromů. Tento týden se zaměříte na jejich plody, které hromadně nazýváme ovoce. Plody dělíme podle toho, z jakých částí se skládají: na peckovice, malvice, bobule.

Peckovice mají uvnitř plodu pecku (třešně, meruňky, švestky, broskve).

Malvice mají jádřinec s jádry (jablka, hrušky).

Bobule obsahují roztroušená jadérka (hrozny, angrešty, jahody, rybíz). Obrázky druhů plodů si prohlédněte v učebnici prvouky na straně 16 a v pracovním sešitě prvouky vypracujte na straně 10 cvičení 3 a na straně 11 cvičení 6.

V tomto týdnu si ještě z 1. třídy zopakujete zemědělské plodiny, které se pěstují na polích a jsou základem výživy lidí i hospodářských zvířat (obilí, brambory, řepa, kukuřice, slunečnice). Na polích se také pěstují luštěniny (hrách, fazole, čočka). Na obrázky zemědělských plodin se podívejte do učebnice prvouky na stranu 14 a v pracovním sešitě prvouky si vypracujte na straně 12 cvičení 1 (popište psacím písmem části řepy, brambor a slunečnice, využijte nápovědy pod cvičením). Dále si ještě vypracujte cvičení 2 a 3.

Kdo má zájem o úkoly k procvičování navíc, klikněte ZDE a ZDE.

 

Tak to už jsou všechny úkoly na tento týden. Pokud si s něčím nebudete vědět rady, volejte na telefonní číslo 724 471 527 nebo pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Na závěr bych chtěla požádat rodiče, aby nafotili a poslali mě na e-mail vypracované úkoly z českého jazyka (str. 29 cv. 5 a str. 30 cv. 1) a z matematiky str. 45 v pracovním sešitě.

 

Také přikládám pozvánku na videokonference, které budou probíhat každý pracovní den vždy od 9.30 hodin.

Join Zoom Meeting
https://us05web.zoom.us/j/4687629510?pwd=OU9PRFc2MnhrQzU2dnVYbnNDS0VTdz09

Meeting ID: 468 762 9510
Passcode: JbGa4S

 

Přeji vám všem hlavně hodně zdraví a pohodový týden. Všechny vás zdraví třídní učitelka

Eva Matušová.