Jazykový studijní pobyt v Moskvě

Ve dnech 14. 5–22. 5. 2017 se ruštináři 7.,8. a 9. ročníku zúčastnili studijního pobytu v Rusku. Hostitelská škola nás vřele přijala. Kromě školy a výuky, která v ní probíhala, nám umožnila zhlédnout rovněž neuvěřitelné množství památek. Rudé náměstí, Kreml, Tretjakovská galerie, Oružejnaja palata, VDNCH, park Gorkogo, Neboskreby, GUM, Bolšoj teatr, Muftijat, chram Krista Spasitele... (Galerie fotografií je zde)

V úterý ráno jsme navštívili školu, kde jsme potkali nové ruské kamarády. Naučili jsme se pár nových slovíček nebo něco zajímavého o ruské kultuře a zvycích. Odpoledne nám počasí moc nepřálo, takže místo Rudého náměstí jsme navštívili Tretjakovskou galerii, kde jsme viděli hodně krásných obrazů, soch atd.
Druhý den jsme navštívili muzeum bývalého města Tatarů. Zde nás uvítal jeden z nich, Ramis, který nás zasvětil do dějin, zvyků a tradic Tatarů. Odpoledne jsme strávili na Rudém náměstí. Navštívili jsme Kreml, byli jsme se podívat na Leninovu hrobku a chrám Vasila Blaženého.
Ve čtvrtek jsme ráno strávili ve škole, kde si každý udělal svou palačinku (bliny). Odpoledne jsme navštívili planetárium.
V pátek jsme se byli podívat v centru Tolerantnosti a VDNCH. Při západu slunce jsme se podívali na mrakodrapy a měli nádherný výhled na celou Moskvu.
V sobotu jsme si mohli pospat déle a kolem jedenácté hodiny jsme se vydali do parku Gorkého, kde jsme zažili spoustu legrace. Poté jsme navštívili katedrálu Krista Spasitele. Loučení s ruskými dětmi nebylo jednoduché, dokonce se objevily i slzy, ale i tak jsme všichni nastoupili do vlaku směr domov. Chtěli bychom poděkovat paní učitelce Tellerové a paní ředitelce Hajdové, že nám umožnily se do tak krásné země podívat. Věříme, že to nebylo naposledy. Se svými zážitky se chceme podělit, proto připravujeme projekty, které vystavíme v respiriu školy.