1. ročník

Doporučené úkoly pro 1. ročník na období od 27. 4. 2020 do 30. 4. 2020

Dobrý den, opět po týdnu zdravím všechny rodiče i šikovné prvňáčky. Moc vás děti chválím za plnění úkolů a chválím i rodiče, kteří vám s nimi pomáhají. A co vás čeká tento týden? 

V minulém týdnu jste trénovali čtení slabik i slov se slabikotvorným „r“ a „l“, věřím, že jste to všichni zvládli. V tomto týdnu se naučíte číst další nové písmenko velké „F“ a malé „f“. Rodiče vám nejprve ze Slabikáře na straně 78 přečtou říkanku o Filipovi. Zkuste si ji zopakovat a prohlédněte si i obrázek vedle říkanky. V kouzelných brýlích si pojmenujte obrázky a určete, kde slyšíte hlásku „f“. Pak se můžete pustit do čtení slabik v domečku (Slabikář str. 79) a přečtěte si i slabiky pod obrázkem, které se pokuste spojit ve slova (Slabikář strana 78). Po natrénování slabik určitě zvládnete čtení slov a pak i čtení textů s porozuměním. V prvním textu se dočtete kdo je to Flíček a budete umět dopsat větu v zeleném pruhu. Ve druhém textu „U Fialů“ se dozvíte, jak Filip a Žofka pěstují fazole. Kdo rád hádá hádanky, tak si je po jejich přečtení určitě vyřeší (Slabikář strana 79 a 80). V posledním textu na straně 80 se dozvíte o chaloupce smíchu. Víte proč je v chaloupce tolik smíchu? Dokážete vymyslet a třeba i nakreslit neskutečné zvířátko? Pokud ano, tak si ho můžete i nakreslit a kdo má možnost může mi i obrázek poslat.

Tento týden se vám možná podaří dopsat písanku číslo 3. V písance na straně 38 si najděte písmenko velké psací „K“. Písmenko „K“ začněte psát jako velké psací I. Po jeho napsání se vraťte na horní linku a nahoře zprava pište šikmou hůlku směrem k nožce (k velkému psacímu I). V  horní polovině nožky napište malou kličku a k ní připojte další šikmou hůlku, kterou zatočte na dolní lince (kličkou spojené šikmé hůlky vypadají tak trochu jako pavoučí nohy). Video pro psaní velkého „K“, klikněte ZDE.  Dalším novým písmenkem je písmenko velké psací „E“. Najdete ho na straně 39. Toto písmenko není těžké, protože je to vlastně otočená trojka. Dejte si pozor na to, že velké psací „E“ začíná malým šnečkem a hlavička, která je trochu menší, než tělíčko se připojuje malou kličkou. Video pro psaní velkého „E“, klikněte ZDE.

Na poslední stránce písanky si zkusíte psát věty o domácích zvířátkách. Nezapomeňte, že věta začíná velkým písmenem a končí tečkou. Věty pište psacím písmem, dvě už máte napsané jako vzor. Další věty jsou tyto: Kráva bučí. Čmelák bzučí. Slepice kdáká. Žába kváká. Sova houká. Husa syčí.

Kdo má zájem o úkoly k procvičování navíc, klikněte ZDE a ZDE.

V matematice jste se v minulém týdnu naučili počítat příklady sčítání a odčítání desítky a jednotek. Příklady typu: 10+7=17, 17-7=10, 17-10=7. Znovu si je můžete procvičit v pracovním sešitě „Počítáme zpaměti“ na straně 17 sloupeček číslo 47, 48, 49 a 50. Také jste počítali příklady bez přechodu desítky typu 12+6=18. Dnes se ještě doučíte příklady typu 15+5=20 nebo 17+3=20, kdy výsledek je 20. Postup počítání příkladu 16+4 je následující: nejprve sečtěte jednotky 6+4=10 a k výsledku 10 přičtěte druhou desítku a dostanete příklad 10+10=20. Tento typ příkladů si můžete znázornit na číselné ose v pracovním sešitě na straně 62 ve cvičení 1, dále si spočítejte cvičení 2, 3, 4 a 6. Ve cvičení 5 sčítáte vajíčka: 12+8=20 a druhý příklad otočíte 8+12=20 (vidíte, že výsledek je stejný). V pracovním sešitě na straně 63 ve cvičení 1si můžete kreslit mince, kterými zaplatíte nákup a ve cvičení 2 si zkuste mince sečíst. Ve cvičení 3 si zkuste postupné sčítání více čísel a ve druhém sloupečku i postupné odčítání (ve škole jsme takové příklady už počítali). Dále si ještě spočítejte příklady ve cvičení 5, cvičení 4 je dobrovolné. Na straně 64 najdete sloupečky příkladů k procvičování probraného učiva, tak si je můžete spočítat.

Kdo má zájem o úkoly k procvičování navíc, klikněte ZDE.

V prvouce to tento týden bude pro vás lehké, protože se v učebnici prvouky na straně 38 seznámíte s domácími a hospodářskými zvířaty. Domácí i hospodářská zvířata žijí u lidí a lidé se o ně starají. Poskytují jim domov (například chlév, boudu, stáj…), potravu (jídlo), pití i každodenní péči (udržují je v čistotě i v pořádku). Už víte, která zvířátka to jsou? Dokážete je v učebnici pojmenovat a také spojit zvířecí maminku s mládětem? Myslím, že to pro vás nebylo těžké a tak budete umět vypracovat i úkol 1 na straně 39. Ke každé zvířecí rodině dopište název mláděte (doplňujte psacím písmem). Víte, proč se hospodářským zvířatům říká užitková? Protože nám dávají užitek. Poskytují nám maso, mléko (kravičky), vejce (slepice), vlnu (ovce) i kůži (prasátka). Teď si zkuste vypracovat úkol 3 na straně 39, který bude pro vás určitě jednoduchý. Většina z vás má doma pejska nebo kočičku, dovedete povědět jaké má části těla? Posledním úkolem bude ve cvičení 2 popsat tělo kočky (hlava, trup, nohy, ocas). Pište na linky názvy částí těla psacím písmem. Až zase půjdete na procházku tak si cestou všímejte, jestli někde neuvidíte domácí zvířata (třeba na dvorku nebo ve výběhu). A vy máte doma některá domácí zvířata? Tak to jsou už všechny úkoly na tento týden a ať se vám daří je v pohodě splnit.

 

Milí rodiče, moc vám všem děkuji za to, že se dětem věnujete, učíte se s nimi a snažíte se tak vynahradit každodenní vyučování ve škole. Je konec dubna, a tak vás zase prosím o poslání kratičké zprávy na e-mail nebo formou SMS. Sdělte mi prosím, jak se vám daří s učením, zda je množství i náročnost učiva zvládnutelná, zda vám nechybí nějaké informace k zadávanému učivu. Za každou zpětnou vazbu budu moc ráda a předem za ni děkuji. Připomínám svůj        e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a telefonní číslo 724 471 527. Za všechny zaslané domácí úkoly i zprávičky moc děkuji. Přeji vám pohodový týden, opatruje se a hlavně buďte všichni zdraví.                                                                               Vaše třídní učitelka Eva Matušová