2. ročník

Řešení úlohy do matematiky

Doporučené úkoly k domácímu procvičování pro 2. ročník na období od 27. 4. do 30. 4. 2020

Dobrý den milí žáci a rodiče. Uplynul další týden a je tu konec dubna. Už více než měsíc pracujete mimo školní prostředí a já vám všem děkuji za snahu pokračovat i přes všechna úskalí ve školní práci.

Tento týden se budete snažit pomocí připravených vět popsat svoji maminku, v matematice si osvojíte společné násobky čísel dvě a tři a čísel tři a čtyři a pokusíte se najít střed úsečky. V prvouce bude úkol více méně praktický. Tak pojďme na to! 

Český jazyk: Popis a charakteristika maminky  -  přečtěte si následující otázky a možné odpovědi na ně. Pak vyberte (pokud si troufnete, tak vytvořte sami) na každou otázku vhodnou odpověď a tyto odpovědi napište postupně do modrého (červeného) sešitu. Vznikne tak popis a charakteristika vaší maminky. Tento úkol bude mít nadpis: Moje maminka

1.Jakou má maminka postavu? (Moje maminka je vysoká a štíhlá. Moje maminka je menší a drobná. Moje maminka má střední a plnoštíhlou postavu. Moje maminka má vysokou a plnou postavu.)

2.Jaký má maminka obličej? (Obličej má jemný. Obličej má kulatý. Obličej má veselý. Má milý a usměvavý obličej. Její obličej je hezký a v létě krásně opálený. Její obličej je laskavý. Její obličej je pravidelný a něžný.)

3.Jaké má maminka oči? (Maminka má velké modré oči. Maminka má hezké hnědé oči. Maminka má zelené oči. Maminka má šedé oči. Maminka má laskavé šedomodré oči.)

4.Jaké má maminka vlasy?(Její vlasy jsou husté a dlouhé. Její vlasy jsou kudrnaté a hnědé. Má vlnité plavé vlasy. Má krátké černé vlasy. Má krátké světlé vlasy.)

5.Co maminka ráda dělá?(Maminka ráda jezdí na kole. Maminka ráda kreslí hezké obrázky.  Maminka ráda vaří. Maminka ráda peče. Maminka ráda sportuje. Maminka ráda šije. Maminka ráda hraje na kytaru. Maminka ráda čte. Maminka nejraději pracuje na zahradě.)

Kdo bude chtít, tak si do sešitu může nakreslit obrázek maminky.

Pro úkoly navíc klikněte ZDE a ZDE.

V písance napište říkanku a vyluštěte rébusy s obrázky na straně 24.

V čítance pokračujte na stranách 118, 119 a 120. Úkol 1. na straně 119 (v modrém rámečku) si vypracujte do modrého (červeného) sešitu.

Matematika: Jako první dodávám řešení úkolu číslo 4 na straně 80 najdete ho v dalším článku.

trojúhelníky: 4                                              trojúhelníky: 6trojúhelníky: 8

čtyřúhelníky: 1                                              čtyřúhelníky: 3                                              čtyřúhelníky: 1

Pokud se vám nebude dařit pochopit řešení, pokuste si jednotlivé části útvarů očíslovat a pomocí čísel popsat jednotlivé trojúhelníky a čtyřúhelníky: řešení prvního útvaru: díly s čísly 1, 2, 3(=3 trojúhelníky + trojúhelník složený z dílů 1,2,3). Čtyřúhelník je složený z dílů 2 a 3.

 

Váš první úkol z matematiky bude do zeleného sešitu a bude mít nadpis: Společné násobky čísel 2 a 3  

Pod nadpis si do prvního řádku napište všechny násobky čísla 2. Za čísly si dělejte čárky. Pak do druhého řádku napište všechny násobky čísla 3. A teď si postupně v obou řádcích zakroužkujte čísla, která jsou dělitelná 2 i 3 zároveň. Pokud jste postupovali správně, tak jste v obou řádcích zakroužkovali čísla 6, 12 a 18. Tato čísla jsou společnými násobky čísel 2 a 3.

Stejně postupujte také u: Společných násobků čísel 3 a 4. Správné řešení vám dodám příště.

Posledním úkolem je úkol 1. na straně 82 v pracovní učebnici. Nezapomeňte, že délky úseček se zapisují v cm.

Do „Počítáme zpaměti“ si počítejte další sloupečky na násobení a dělení 2, 3 a 4. A ještě jedna informace. Minulý týden jsem při zadávání stran v učebnici opomněla stranu 59. Podívejte se i na tyto úkoly a pokuste se je vypracovat.

Pro úkoly navíc klikněte ZDE a ZDE.

Prvouka:  Můj úkol: Vyjděte si na procházku a všímejte si, které rostliny právě teď v přírodě kvetou, včetně stromů a keřů. Zda je  příroda čistá, bez odpadků a jiných nečistot, které do ní nepatří. Po příchodu domů se pokuste nakreslit dva obrázky. Na první obrázek nakreslete všechno, co nyní kvete v přírodě (květiny, keře, stromy). Na druhý obrázek nakreslete vše, co podle vás nebylo v přírodě v pořádku. Obrázky mi můžete poslat na můj e- mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážení rodiče, všem velmi děkuji za to, že se s dětmi pravidelně učíte a snažíte se jim tak vynahradit školní vyučování. Prosím o zaslání kratičké zprávy na e- mail nebo formou sms o tom, jak se vám daří s učením vašeho dítěte. Zda je požadované množství a jeho náročnost zvládnutelná, zda postrádáte nějaké informace k učivu, jiné úkoly, více úkolů z webu nebo naopak … Za každou zpětnou vazbu budu vděčná. Ještě připomínám číslo na mobil: 737 397 264. Pokud jste tak již učinili, považujte tuto moji žádost za vyřízenou.

Přeji všem hezký týden a zůstaňte zdraví!  Třídní učitelka Vlasta Ibříšková